Reumazorg Zuid West Nederland hanteert “one stop shop” model

Reumazorg Zuid West Nederland hanteert “one stop shop” model

Bestuursvoorzitter en reumatoloog Joop Harbers: “Voor nieuwe patiënten is vooral een snelle uitslag belangrijk en willen daarom snel gezien worden”. Bij ons one stop shop concept word je binnen 1 dag geholpen. Alle onderzoeken, zoals röntgen en de benodigde bloedonderzoeken worden achter elkaar uitgevoerd en je krijgt meteen de uitslag en een behandelplan.”
Mede door het hanteren van dit concept zijn de wachttijden gedaald van zes naar één week. Inmiddels werken er tien reumatologen bij RZWN verdeeld over acht locaties. Op de twee hoofdlocaties wordt tevens voorzien in een dagbehandeling en worden de infusen, bloedprikken en de controle allemaal op één dag achter elkaar uitgevoerd. Harbers: “Voor patiënten die maandelijks een infuus krijgen scheelt dat zo’n zes bezoeken per jaar. Een dergelijke logistiek is in een ziekenhuis, waar dagbehandeling en poli los van elkaar functioneren, praktisch niet haalbaar.” Het lukt ons, als kleine organisatie, beter in te spelen op wat er in de markt leeft. “Zo proberen we door middel van onderzoek of beter inkopen van dure medicatie geld vrij te maken om onze patiënten kosteloos of met een hele kleine eigen bijdrage bijvoorbeeld fysiotherapie of een pedicurebehandeling aan te bieden.”

Veel patiënten zijn zeer positief over het specialistische reuma centrum, de specialisten en het team. Patiënt mevrouw Maljaars hierover: “In eerste instantie stond ik erg sceptisch tegenover het plan toen ik hoorde dat de reumatologen uit de ziekenhuizen zouden verdwijnen en ik mijn zorg op een andere locatie zou moeten gaan halen. In het ziekenhuis blijven was echter voor mij geen optie omdat ik al jaren bij dezelfde reumatoloog kom en daar een vertrouwensrelatie mee heb opgebouwd. Achteraf is mijn angst gelukkig reuze meegevallen en vind ik het geweldig om in dit prachtige nieuwe centrum te worden behandeld. In het ziekenhuis moest ik een dag van tevoren bloedprikken en was ik een van de velen. Soms duurde het wel een uur voordat ik aan de beurt was. Een dag later ging ik dan voor de uitslag en controle. Al met al was ik uren bezig met een consult in het ziekenhuis wat nu in het nieuwe reumacentrum, inclusief bloedprikken, binnen een half uur is uitgevoerd. Ik krijg er zelfs nog koffie of thee bij ook. De service is echt enorm en het personeel doet er alles aan om het ons naar de zin te maken. Voor mij is het in ieder geval een grote stap vooruit”.

Het one stop shop concept is onderdeel van het programma “Reumatologie in beweging” van Reumazorg Zuid West Nederland. RZWN werkt continue aan vernieuwende zorg die de kwaliteit van leven van onze patiënten in belangrijke mate verbetert.

12 februari, 2018

Tag

Berichten over hetzelfde onderwerp